A kiegyensúlyozott élet egyik alapja a szervezetünk belső egyensúlya. A
belső egyensúly azonban könnyen felborulhat, amely láncreakciószerűen növekvő
problémákat okozhat. A szervezet elsavasodása két fő tényező függvénye. A lelki
egyensúly, azaz a stresszmentes élet egyik oldalról védelmet biztosíthat a
savasodással szemben, de napjainkban nem könnyű stresszmentesen élni. Persze lehet,
de nem könnyű. Másrészről önmagában a stresszmentes élet nem hoz tökéletes
megoldást a savasodás szempontjából. A táplálkozás a másik olyan szegmense az
életnek, amelyet ha nem kellő odafigyeléssel végzünk, azaz egészségtelenül táplálkozunk,
akkor nagyban hozzájárul szervezetünk elsavasodásához.
A kérdés persze, hogy
lehet-e tökéletes egészséges táplálkozást megvalósítani a 21. században. Nyilván nem, de törekedni lehet rá. A modern élet multiban vásárolt életei közül sok
olyat találni, amely erőteljesen savasítja a szervezetet. Az alacsony minőségű,
gyakran olcsóbb élelmiszerek számtalan olyan anyagot tartalmaznak, ami a
savasodásban elsődleges szerepet vállal. A modern táplálkozási szokások sem
segítik elő a folyamatot. Sokkal több savképző és ásványi anyagokban,
vitaminokban szegény ételt fogyasztunk, mint kéne, ezzel szemben a műanyag
gyorskaják szerepe napi étkezéseinkben megnőtt.
A pH-értékkel jelezzük, hogy valami savas, avagy lúgos kémhatású. Egy 0-tól
14-ig terjedő skálán mozoghat ez az érték. A 7-es pH nagyjából semlegesnek
számít, míg az alatt savas az felett pedig lúgosnak tekinthető. Az emberi
szervezett számára optimális pH érték 7,35-7,45 között van. Az ideális állapot,
ha a szervezetünk pH értéke egy kicsit lúgos, ugyanakkor általában az emberek
zömének inkább az 5 pH érték körül mozog ez az adat.
A szervezetnek szüksége van savakra, de csak a megfelelő helyen. A gyomor savassága
elengedhetetlen ahhoz, hogy a bevitt élelmiszert megfelelően fel tudjuk
dolgozni. A szervezet elsavasodása azonban egészen más, mint a gyomor savas
állapota.
A szervezet az anyagcsere során természetesen savat termel. A keletkezett
savak semlegesítését a szervezet végzi, felhasználva a készleten lévő lúgos
tartalékokat. A helytelen táplálkozás esetében azonban pontosan ezek a lúgos
tartalékok fognak hiányozni vagy éppen nem megfelelő mennyiségben rendelkezésre
állni. Amennyiben nem viszünk szervezetünkbe megfelelő mennyiségű lúgosító
ételt illetve anyagot, akkor a szervezet kénytelen lesz azt máshonnan előteremteni,
ez esetben elvonni, például a csontokból, sejtekből a kalciumot, amely aztán
hiányállapotot fog okozni, mely komoly problémák alapja lehet.
A savtalanítás folyamata során jelentős mennyiségű salakanyag keletkezik,
amelyet a szervezetnek ki kell ürítenie, azonban ha túl sok a salakanyag, akkor
ezt nem tudja megtenni. Első körben a ki nem ürített salakanyag a vérbe kerül,
aztán ha „ott már nincs hely”, akkor a kötőszövetekbe nyomul. A vérbe került
salakanyag a vér besűrűsödését, nehezebb áramlását okozza, amelynek
eredményeképpen az érfalakon lerakodnak és komoly keringési zavart okozhatnak.
A keringési zavarok aztán számos egyéb hosszabb-rövidebb idő alatt kialakuló
probléma forrásai lesznek azáltal, hogy a szervezet vérellátása, a vér oxigén
és tápanyag-szállítási képessége nem megfelelő.
Testünk több szerve is aktív szerepet vállal a salakanyagok
feldolgozásában, kiürítésében (máj, vese, stb.). A szerveink azonban a túlzott salakanyag
feldolgozását időben nehezen tudják megoldani, azaz képletesen non-stop kell dolgozniuk,
pedig nem erre tervezték őket. Mi persze teszünk a folyamatos salakanyag utánpótlásról,
a sokszor túlzott mértékű és mennyiségű étkezéssel. A non-stop dolgozó szervek,
sokkal hamarabb „elfáradnak” és végül szerveink is károkat szenvednek. A
szervezetünk tehát mindent megtesz a savasodás semlegesítése érdekében, de a
végtelenségig nem tudja tolerálni „bűneinket” amely folyamat végén létrejönnek
a betegségek.
... holnap folytatom J
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése