Oldalak

2013. október 26., szombat

Oroszlánysörény gomba

Az oroszlánysörény gomba egy talán kevésbé ismert gyógygomba, ugyanakkor mindenképpen figyelmet igényel eredményei és hatása miatt.

        

A Hericium erinaceus (kínai süngomba, oroszlánsörény gomba, majomfej gomba) évszázadok óta ismert ízletes és tápláló élelmiszer, valamint megbecsült gyógygomba. A kínai kultúrában fejedelmi ételnek számít. A gomba első nyugati említése 1794-ben történt és C.H. Persson nevéhez fűződik.

A gombából előállított kivonatok állat és humánvizsgálatok eredményei alapján immunrendszer erősítő, gyulladáscsökkentő, zsíranyagcserét kedvezően befolyásoló, a bőr öregedési folyamatait gátló és idegnövekedési factor szintézisét stimuláló hatásokat igazoltak.

A hagyományos kínai gyógyászatban a gyomor és bélrendszer betegségeinek kezelésére használják. Javítja a gyomor és bélrendszer funkcióit így hatékonyan előzhető meg vele a gyomor és nyombél fekély. Hatékony segítség a reflux megakadályozásában vagy leküzdésében.

Az idegrendszerre gyakorolt pozítiv hatásának köszönhetően serkenti az agy működését, javítja a memóriát, lassítja az öregedési folyamatokat és gátolja a feledékenységet, az időskori szenilitás valamint az Alzheimer kór kialakulását.

Főbb hatóanyagai:
- poliszacharidok, diterpének, adenozin
- fehérjék és aminosavak
- nyomelemek és ásványi anyagok pl.: foszfor, vas, kálium, kalcium, B1- és B2-vitamin

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése