Oldalak

2013. október 22., kedd

Mindent gyógyít, kivéve a halált

A mai blogbejegyzésben a fekete köményről (Nigella Sativa) írok pár gondolatot. A növény nálunk kevésbé ismert ugyanakkor a világ egyéb területein elismert gyógynövénynek számít, és azt gondolom érdemes 10 percet szánni rá.  

A fekete kömény a boglárkafélék közé tartozó, lágyszárú, 30-50 cm magasra növő növény. A kékes árnyalatú virágok magányosan, a szár vagy az oldalágak csúcsán helyezkednek el. A fekete kömény gyógyászati célra felhasználható része a növény érett magja. Az érett mag a fűszernövények között is ismert. Az arab, az indiai és a török konyha egyik legértékesebb fűszere. Íze kicsit hagymaszerű, őrleménye a fekete borsra emlékeztet.

        

A fekete köményt már az ókorban is ismerték. Az i.e. XIV. században élt Tutankhamnon sírjában már találtak fekete kömény magokat.
A bibliában Ézsaiás könyvében említik:  „Nemde, mikor elegyengette színét, hint fekete köményt, és szór illatos köményt, s vet sorban búzát és árpát a kijelölt földbe, és tönkölyt a szélére? Így szoktatá õt rendre és tanítá Istene. Mert nem cséplõ szánkával csépelik a fekete köményt, és nem szekér kerekével tapodják az illatos köményt; a fekete köményt bottal verik ki, és az illatost pálczával;” [Ézsa 28:25-27].
Mohamed próféta pedig a beszédeit tartalmazó egyik hadísz tanúsága szerint a következő mondta róla: „Használd a fekete magot, mely minden betegséget gyógyít, kivéve a halált.”

A felhasználási területe széleskörű a természetgyógyászatban.
  • A fekete kömény enyhíti az asztmás rohamokat. Gyógynövény könyvek szerint hosszan tartó fogyasztása esetén minimálisra lehet csökkenteni a kellemetlen betegség tüneteit. Azoknak is érdemes kipróbálni akiknek „csak” reggeli asztmás köhögése van.
  • A gyógynövény nagymértékben csökkenti az allergiás reakciókat, különösen a szénanátha, por és pollen allergia valamint az állatszőr allergia esetén.
  • Bőrbetegségek esetén is hatékonyan használhatjuk a fekete köményt. Belsőleg és külsőleg egyszerre érdemes alkalmazni. A szakirodalom szerint pikkelysömör, ekcéma, neurodermatitis és pattanások kezelésére hatékony szer.
  • A „fekete mag” étvágygerjesztő és emésztést serkentő hatású. Kiváló puffadás gátló. A fekete kömény vírus és baktériumölő hatású, így sikerrel lehet alkalmazni az elgombásodott bélrendszer megtisztítására.
  • A növény erős gyulladáscsökkentő hatású, így sikerrel alkalmazható számos gyulladás (pl. nőgyógyászati gyulladás, fogínygyulladás, reuma, stb.) esetén. Idegnyugtató hatása klinikailag is igazolt.
  • 2. típusú cukorbetegség esetén is hatékonyan alkalmazható gyógynövény
  • Csökkenti a vér koleszterinszintjét, gátolja a bélrendszerben a felesleges koleszterin vérbeáramlását.
  • A növény vérnyomás csökkentő hatású.
  • Egy epilepsziás gyermekeket vizsgáló tanulmány úgy találta, hogy a fekete mag vizes kivonata jelentősen csökkentette a rohamok erősségét.
  • Ázsiai kutatások szerint hatékony bizonyos típusú potenciazavarok kezelésére.

-        A fekete kömény fogyasztható kapszulában, őrleményéből főzhető tea, de alkalmazható külső ecsetelésre, inhalálásra is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése