Oldalak

2013. október 21., hétfő

A természet doktorai

Reggel kávézás közben azon gondolkodtam, hogy vajon miért is kételkednek sokan a természetből érkező egészségügyi segítséggel. Számtalan kutatás bizonyítja a gyógynövények hatékonyságát, ma már sokat beszélnek is róluk, mégis sokan a mai napig nagyon szkeptikusok.



Gyermekkoromban, ha beteg voltam elvittek P. doktor bácsihoz, aki felírt valami gyógyszert és én meggyógyultam. A doktor bácsi csodás gyermekorvos, a mai napig nagyhírű, elismert szakember Kaposváron. A szocializációnk során megtanuljuk, hogy a betegséggel orvoshoz kell fordulni aki, aztán pár pirula segítségével megoldja a problémát. Az utóbbi években kezdett egyre inkább terjedni, már-már divattá válni a hagyományos orvosok helyett/mellett a „természet doktoraihoz” fordulni. Sokan azonban még mindig csak az orvos és pirula útját választják. Természetesen nem akarok orvos ellenes hangokat megütni, mert tevékenységük sok esetben rendkívüli és bizonyos szituációkban nélkülözhetetlen. A gyógyszerek kapcsán azonban már nem vagyok ilyen elnéző.

Az orvosok nagyon komoly energiát fektetnek abba, hogy megszerezzék diplomájukat és szakértelműket. Egy Dr. előtaggal praktizáló személy, fehér köpenyben, esetleg nyakában egy sztetoszkóppal nagyon hiteles szakembernek tűnik. (Nyilván kiváló szakemberek is.) A látvány, a szocializációból fakadó rögzült képek és a szakértelem nagyon sok embert meggyőz arról, hogy amit az orvos mond az kőbe vésett igazság. A dolog kőbe vésett elemével vitatkoznék. Nem állítom, hogy nincs az orvosoknak igaza. Nincs tisztem, sem szakértelmem ezt megítélni. Egyben azonban biztos vagyok, nem létezik egyetlen egy igazság.

Az igazsághoz több út vezet. Gyógyulás kapcsán az egyik út lehet a hagyományos orvoslás, de hiszem, hogy el lehet jutni a gyógyuláshoz a „természet doktorainak” segítségével is.

A gyógyszerek kapcsán, mint említettem, sokkal kevésbé vagyok elfogadó. Bármely gyógyszer dobozát nyitjuk ki, megtaláljuk benne a mellékhatásokat taglaló, néha lepedőnyi méretű tájékoztatót. A mellékhatások egészen meghökkentő mennyiségben is megjelenhetnek, és ilyenkor mindig elbizonytalanodom, vajon nem okoz-e nagyobb kárt, mint hasznot a dolog. Sokszor tapasztalom, hogy vannak emberek, akik sokféle problémájukra, sokféle gyógyszert szednek, és néha már nem tudom eldönteni a gyógyszerek összességében nem generálnak-e nagyobb problémát, mint amekkora hasznot hajtanak.

Persze nehéz dönteni olyan szituációban, amikor valaki beteg. Sok ember tudja, hogy vannak komoly mellékhatásai egyes gyógyszereknek, de hinni akar abban, hogy a neki rendelt pirula megoldja a gondokat. A megoldás pedig megér egy kis kockázatot, azaz esetleges mellékhatásokat. Természetesen a legjobb az lenne, ha soha nem betegednénk meg és akkor sem gyógyszeres, sem egyéb beavatkozásra nem lenne szükség. Az egészségünk tartós megóvása rajtunk áll. Életvitel, táplálkozás, stb., sorolhatnám a már ezerszer leírt, elmondott közhelyes jó tanácsokat, amit mindenki tud, de kevesen tartják be.

Azt gondolom, hogy az egészség megőrzéséhez sokkal nagyobb szerepet kéne biztosítanunk életünkben a már emlegetett „természet doktorainak”. Itt nem kizárólag a blogom központi szereplőire a gyógygombákra gondolok, hanem bármely gyógynövényre, amely támogatja a szervezetünk optimális működését. A gyógygombák egy esetleges út lehet a megoldás felé, de számtalan egyéb út létezik.

Én a gyógygombák útját járom és elégedett vagyok a „teljesítményükkel”. Hallom a szkeptikusokat, akik életkoromra hivatkozva közlik, hogy ennyi idősen nekik sem volt semmi bajuk. Lehet igazuk is van. Jelenleg azonban azt érzem, hogy mostani életvitelem, mostani munkaterhelésem mellett támaszt nyújt a gyógygomba a szervezetemnek. Testem nélküle már több ponton tiltakozott volna.

Nem kell mást tennünk, mint kissé nyitottabbá válni az esetleges új utak felfedezésére. Ismerjük meg a természet doktorait legyen az gyógygomba vagy egyéb gyógynövények. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése