Oldalak

2013. november 4., hétfő

Télen rovar, nyáron növény

Többször említettem már blogbejegyzéseimben a hernyógombát, mint a kedvenc gyógygombámat. Nagyon kedvelem a hatását, így ma róla írok egy kicsit részletesebben.

A hernyógombát, hivatalos nevén cordycepset a nyugati orvoslás csupán 20 éve fedezte fel, de Kínában évszázadok óta használják orvosi célokra és az egyik leghatásosabb gyógynövénynek tartják az energiaszint és az általános életminőség javítására. 1993-ban Németországban rendezték a Szabadtéri Atlétikai Világbajnokságon ahol a kínai sportolók több világcsúcsot is megdöntöttek. A sportolók kínai hernyógombát használtak energiaszintjük növelésére. Ekkor figyeltek föl rá a nyugati kutatók és a sikerek eredményeképpen teljesítménynövelő hatása legendássá vált. Eleinte magas ára miatt csak az elit atléták között terjedt el és lett az egyik legkeresettebb táplálék kiegészítő. Mára köszönhetően annak, hogy az ára lecsökkent az elérhető szintre egyre több aktív életmódot folytató ember fedezi fel magának az energiaszint, az általános életerő és az állóképesség javítás területén.

                                

Eredeti élőhelye a gyógygombának a 3500-4000 m feletti magashegyekben található. Kína, Nepál és Tibet hegyeiben honos. Egy rovarpatogén gombáról van szó, ami szó szerint felfalja a rovarokat úgy, hogy csak a kitinvázuk marad meg belőlük, mivel a gomba természetes közegében különféle rovarok lárváiban szaporodik és azok teteméből nő ki. A hegyvidéken élő őslakosok a nyári napforduló idején gyűjtik be. Nevének jelentése: ,,télen rovar, nyáron növény".

Tibet kínai megszállásakor a kínai katonáknak komoly nehézséget jelentet megküzdeni a magas hegyekben tapasztalható „hegyi betegséggel”. Annak érdekében, hogy hatékonyan tudjanak védekezni a hegyi betegséggel szemben, folyamatosan cordyceps teát kaptak. A hernyógombának köszönhetően sokkal kisebb gondot jelentet nekik a (tibetiek által már megszokott) magas hegyi közegből fakadó problémák leküzdése.

A magashegyek felfoghatatlan fizikumú sherpái is előszeretettel „nassolnak” hegyi útjai során hernyógombát, hogy energiaszintjüket, erőlétüket fokozzák.

A hernyógomba a távol keleten és a világ számos országában nagyon keresett gyógynövény jelentős potencianövelő hatása miatt is. Egyes távol keleti országokban bűnözői csoportok uralják a cordyceps kereskedelmét, mivel a hatalmas keresletnek köszönhetően jelentős bevételre lehet szert tenni a „himalája viagrájaként” is ismert afrodiziákum értékesítésével.

A cordycepsnek vitamintartalma is igen magas; E-vitamint, B-vitaminokat, K-vitamint, aminosavakat, zsírsavakat, szénhidrátot, és a DNS felépítéshez szükséges nukleotidokat tartalmaz.

A cordyceps a vérkeringést is javítja, erősíti az érrendszert, szabályozza a vérnyomást, javítja az alvást, csökkenti a vércukorszintet, növeli a mentális éberséget, és hatékonyan küzd a meddőség ellen is. A cordycepsben található cordycepin meggátolja a rákos sejtek növekedését és szaporodását, valamint erős gyulladáscsökkentő. Mindezeken túl a máj- és vesefunkciókat is javítja, és enyhíti a légúti megbetegedések, mint az asztma és a hörghurut tüneteit.

A Cordyceps az oxigénfelvétel hatékonyságának növelésén és az alacsony oxigénszint ill. magas savszint által okozott károsodások elhárításán keresztül is kifejti hatását. Azok az állatok, melyek Cordyceps-et kaptak, 50%-al hatékonyabban használták fel az oxigént, jól tolerálták az alacsonyabb oxigénszintet és az acidózist (az edzés közben sav képződik a testben, ami fáradtsághoz és fájdalmakhoz vezethet), valamint háromszor tovább éltek, mint azok, akik nem kaptak Cordyceps-et. Idősebb pácienseken végzett kutatások során a Cordyceps növelte a hidegtűrő képességet, növelte a légzésfunkciót, javította a memóriát és a koncentrációs képességet, valamint a libidót is.
Személyes tapasztalataim megerősítik, hogy rendkívüli módon növelik az ember energiaszintjét, erősíti az immunrendszerét és nagyban javítja az ember stressztűrő képességét is.

További érdekes infókért kattints ide: CORDYCEPS

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése