Oldalak

2013. november 3., vasárnap

Céljaink

"Egy öreg zarándok ballagott a Himalája hegyei közt, amikor csikorgató hidegben elkezdett esni a hó. Egy fogadós megszólította: Apókám, hogy fog maga ebben az időben célhoz érni? Az öreg vidáman válaszolt: A szívem már ott van, ezért a testem többi részének könnyű követnie." 
Hindu tanmese

Aki volt már MLM üzleti bemutatókon, vagy ajánlottak neki biztosítást vagy befektetést, akkor biztosan tapasztalta, hogy az előadó szinte mindig felhozza a célok kérdéskörét. Elmeséli saját céljait és gyakran megkérdezi a mi céljainkat is. Sokan azt gondolják, mindenkinek vannak céljai. A „mik a céljaid” kérdésre azonban nagyon gyakran, zavart és zagyva válaszok érkeznek. Sok embernek vannak vágyai, de konkrétan megfogalmazott céljai már nem mindenkinek vannak. Az ember konkrét, megfogalmazott céljai az, ami kellő motivációt és fókuszt biztosíthat ahhoz, hogy kitartóak és sikeresek legyünk életünkben.


Kitűzött céljaink nagysága nagyon személyiségfüggő. Célmeghatározásnál felnőttként egy dologra kell nagyon figyelni. A SZÉLSŐSÉGEKRE. A túl alacsonyan és a túl magasan kitűzött célok, idővel rendkívül demotiválóak lehetnek. Az alacsony eléréséhez nem kell valódi energia-befektetés, a túl magas pedig hamar kiderül, hogy igazi „impossible mission”. (A túl magas alatt extrém dolgokat értek)

Amikor találkoztam a DXN céggel, az üzlettel nem akartam foglalkozni. Idővel azonban rájöttem mekkora lehetőség rejlik benne és kezdett nyilvánvalóvá válni, hogy ideje lesz a céljaimat átfogalmazni és egy kicsit magasabbra tenni a lécet. A céljaink nem minden életszakaszunkban azonosak. Nyilván fiatal felnőttként egészen más, mint nyugdíjba vonulásunk napján. A célok időszakonkénti átfogalmazása tehát természetes dolog, ugyanakkor vigyázni kell, mert a túl gyakran átfogalmazott cél is veszélyes lehet.

A DXN üzletben eltöltött idő során sok ember sok célját ismerhettem meg. Volt olyan előadó, akinek olyan nagy ívű céljai voltak, hogy az embernek leesett az álla, volt olyan is, amely hasonló volt az enyémhez és volt, akié teljesen eltért. Az embereknek eltérő céljaik vannak. Éppen ezért fontos hangsúlyozni, hogy amikor célokról beszélünk, vegyük figyelembe az egyéni eltéréseket. Ami engem motivál az másra demotiválóan hathat.

Miközben dolgozunk azon, hogy beteljesítsük a kitűzött céljainkat gyakran fogunk falba ütközni, vagy zsákutcába jutni.  A célok eléréséhez, megvalósulásához azonban sok út vezet, így egy-egy kudarc vagy téves útválasztás során nem szabad arra a következtetésre jutni, hogy módosítjuk a céljainkat. A helyes döntés az eredeti célok megtartása mellett új utak keresése lesz

A célok elérése csodás érzés lesz. Azonban mikor odaérünk meg fogjuk tapasztalni, hogy az odavezető út sokkal fontosabb volt, mint maga a cél elérése. A folyamatos útkeresés során olyan dolgokat tapasztalhat, tanulhat az ember, amely formálja a személyiségét és ez a fejlődés értékesebb lesz, mint a hőn áhított cél elérése.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése