Oldalak

2013. november 13., szerda

Na ne, Noni?

Annak idején mikor úgy döntöttem komolyabban is elkezdek foglalkozni a DXN-nel, első körben tájékozódtam a cég által forgalmazott "kávén kívüli"  termékekről. A DXN cég úgy ismert, mint kávés cég, de valójában ennél jóval többről van szó. Kezembe vettem egy termékkatalógust és elkezdtem olvasni. A termékek bemutatása kellően részletes és számos érdekes információval tűzdelt, így mondhatnám élvezetes olvasmány. Lapozgattam, amikor elértem egyszer a Morinzhi nevű termékhez, ami lényegében egyfajta Noni juice. Egyből felrémlett bennem egy gyermekkori emlék, amikor édesapám kapott egy „flakon” akkor méregdrága Noni juice-t. A termék kiváló volt és gyermekként imádtam nézni édesapámat, amikor esténként a napi adagját bevette belőle, mert olyan arcot vágott, amin mindig jókat kacagtam. A csodaszer sűrű, áttetsző és hát már bocsánat, de kicsit a takonyra emlékeztető folyadék volt. Hatása bármilyen kiváló is volt, édesapám az első „flakon” hősies elfogyasztása után beszüntette a Noni fogyasztást. Ezen gyermekkori emlék után első körben arra gondoltam, biztosan jó termék a Noni, de annyira nem fogom preferálni forgalmazását. Természetesen, előítéletemre ismét rácáfolt az idő. 

Lássuk tehát mit is tud a NONI azaz a Morinda Citrifolia.


Maga a Noni  egy örökzöld bokor, amely mérete a kicsitől a több méteresre megnövőig terjed. Levelei sötétzöldek, vastagok és kb. 15-20 cm hosszúak. Termése tojás alakú és érés közben kellemetlen szagot áraszt. Ismereteim szerint íze sem csábító. (A DXN-nél éppen a kellemetlen íz elkerülése érdekében a Noni-t szudáni hibiszkusszal keverve készítik el, így egy teljesen komfortosan fogyasztható rostos folyadék lesz.)

A Noni Délkelet-Ázsiában, a csendes-óceáni térség országaiban széles körben ismert és elismert gyümölcs, melyet táplálkozási, egészségmegőrzési és gyógyászati céllal használnak. A polinéz törzsi gyógyítok 2000 éve ismerik és használják láz, gyulladás, hasmenés, szorulás, állatharapás, rovarcsípés és számos betegség kezelésére. Az utóbbi évtizedek kutatásai alátámasztották a természeti népek tapasztalatait.

A Noni jelentősége abban rejlik, hogy aktiválja az agyban elhelyezkedő tobozmirigy működését. Ez a fontos mirigy az egyik olyan hely, ahol szerotonin és melatonin termelődik. A szerotonin és a melatonin nagy szerepet játszik az alvás, a hangulat és a testhőmérséklet szabályozásában, emellett a szív és keringési rendszerre is pozitívan hatnak.

A kilencvenes években a világ több pontján kutatók tucatja kezdte el elemezni a Nonit, hogy megismerjék a természetin népek által nagytartott növény titkát. Franciaországban kutatók kimutatták, hogy a Noni fájdalomcsillapító hatása eléri a morfium erősségének a 70 százalékát. Amerikai kutatók észrevették, hogy a Noni serkeni egy nagyon fontos hormon a kortizol termelését a szervezetben. A kortizol méregtelenítő és gyulladás gátló hatásáról ismert. További kutatások bebizonyították, hogy hatékonyan alkalmazható magas vérnyomás és cukorbetegség esetén, de egyértelmű kutatási eredmények bizonyítják azt is, hogy a Noni aktivizálja az immunsejteket.

A különböző szenvedélybetegségek – dohányzás, alkohol és drogfüggőség – gyógyításának hasznos kiegészítője lehet, mert a Noni fogyasztásával mérséklődnek az elvonási tünetek, kitisztul a szervezet, és könnyebb lesz a leszokás.

A Noni sikeres továbbá az alábbi területeken:
  •           magas vagy alacsony vérnyomás
  •           ízületi gyulladás
  •           cukorbetegség
  •           gyomorfekély
  •           szívproblémák
  •           fájdalomcsillapítás
  •           égési sérülések (külsőleg)
  •           stressz oldás
  •           vírus és baktériumölő
  •           továbbá hatékonyan szabályozza a menstruációs ciklust


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése