Oldalak

2013. október 28., hétfő

Paradox vélemények

Minap egy természetgyógyászattal és gyógynövényekkel foglalkozó fórum szerű oldalon, az egyik tag a fekete köményről, hatásáról, stb. érdeklődött. Én kis naiv szociális munkás segítség gyanánt megosztottam a „Mindent gyógyít kivéve a halált” című blogbejegyzésemet. Azonnal jött a szigorú admin aki törölte a bejegyzést mondván reklám. A reklám nyilván a blogra vonatkozott. Folytatódott a diskurzus, mire kiderült mi a baj. Az admin jelezte, hogy „De itt a gyógygomba és tsai már eléggé lejáratták magukat” Szuper, gondoltam magamba, megvan a mai blogtéma J
Szóval nézzük akkor a csúnya gyógygombát és az ő társait akik lejáratták magukat. Sokszor tapasztalok teljes elutasítást a gyógygombákkal kapcsolatban. Az ilyen esetekben természetesen valódi érdemi választ nem kap, az ember miért utasítja el kategorikusan az illető, csak amolyan általános elutasító gondolatot.

Van, aki azt mondja nem hisz a csodaszerekben. Nos jelzem, én sem hiszek mert meggyőződésem, hogy nincsenek csodaszerek és soha nem is állítom ezt egy anyagról sem. Azt azonban határozottan tudom, mert tapasztaltam, hogy csodálatos szerek vannak, ezek közé sorolom én a gyógygombákat és bizonyos „társait” is. A csodaszerbe vetett hit hiányára való hivatkozás, mint elutasítási ok, gyakran a teljes ismeret hiány eredménye.

Van, aki azt mondja a gyógygomba téma egy divathullám, egy felfújt lufi, ami hamar elszáll. Tény, hogy a gyógygombák ismertsége az utóbbi időkben jelentősen nőtt, de ettől függetlenül, mint sok más gyógynövény évezredek óta ismert és használt anyag. Ez az érv is tipikus ismerethiányra vall.

Van, aki azt mondja Ő próbálta, de semmit nem érzett. Ez egy nehéz kérdés. Eddigi tapasztalatom az, hogy a gyógygombák esetében kevés eset van, amikor úgymond semmit nem érez az illető. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy mindenkinek az vágyott hatást eredményezi, de a nulla hatás nagyon ritka. A másik, hogy aki nem érzett semmit az vajon mit és mekkora dózisban szedte. A gyógygombák piacán is van gagyi termék. Aki mindig a legolcsóbbat keresi, az könnyen pórul jár, de szerencsére sok olyan cég van, aki minőségi terméket forgalmaz. A dózis kérdése azért fontos, mert a probléma nagysága befolyásolja a szükséges dózis nagyságát is. Aki azt reméli, hogy komoly egészségügyi problémát minimális mennyiségű hatóanyag kezel, az téved. Továbbá fontos megemlíteni, hogy nem minden állapot javulás jár rövid időn belül szubjektív módon érezhető változással. Azaz arra utalok, hogy lehet, konkrétan valaki nem érez semmit, de mégis a szervezetében pozitív változások indultak meg.

Van, aki azt mondja ő csak az orvosoknak és a gyógyszereknek hisz. Ez egy létező álláspont és el is tudom fogadni, bár egyet nem értek vele. Mindenki maga dönti természetesen el, hogy szervezete karbantartását vagy éppen egészségének helyreállítását, kitől vagy mitől reméli. A „természet doktorainak” teljes kizárása azonban azt gondolom téves döntés.
Szóval van sok típusa az elutasításnak, ami néha ismerethiányból néha türelmetlenségből és van, amikor egyszerűen „csak úgy” történik meg.

A gyógygombák és társai lejáratták magukat okfejtés azonban egy természetgyógyászattal és gyógynövényekkel foglalkozó fórumban mégis csak meglepő vélemény. Mondhatnám érthetetlen. A gyógygombákról és hatásukról széles körű szakirodalom létezik. Objektív, tudományos alapokon nyugvó, sokszor kísérletileg is igazolt és cégtől független adatok és eredmények tömege bizonyítja a pozitív hatásukat. A gyógygombák általam nehezen elképzelhetően járatják le magukat. Maximum lejáratja valaki, de az nem a gyógygomba hibája, hanem a lejáratóé.

A másik problémám a kijelentéssel, hogy kik is azok a „társai” akik együtt a gyógygombával járatják le magukat. A gyógygomba egy gyógynövény. Így nyilván a társai egyéb gyógynövények. Azaz a természetgyógyászattal és gyógynövényekkel foglalkozó fórum adminja azt gondolja, hogy a gyógygombák és gyógynövények már lejáratták magukat. AKKOR MIÉRT ADMINJA EGY ILYEN OLDALNAK? Szóval ez egy kicsit a NO COMMENT kategória.

Az elutasításnak sok fajtája van. A szabad akaratot tiszteletben tartó emberként elfogadok minden elutasítást. Soha nem célom meggyőzni az elutasítókat az én véleményem igazságáról. A szabad akarat tiszteletben tartása és az ellenvélemény elfogadása azonban nem jelenti azt, hogy néha nem állok értetlenül egy-egy gondolat kapcsán.

A „gyógygomba és tsai már eléggé lejáratták magukat” megjegyzés egy természetgyógyászattal és gyógynövényekkel foglalkozó oldal adminjától azonban az a gondolat, ami az értetlenség érzése mellett még egy jókora mosolyt is csal az arcomra.

Ez akkor butaság, amin csak kacagni tudok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése